2011. október 17., hétfő

Elrettentő példa...

...ezek lettünk...

Mikor tavasszal itt volt Levi tesója a barátnőjével, kisDani legrosszabb napjait élte át. Kijött rajta az oltás mellékhatása, szájpenésze is volt, mindemellett kb 32 fogat növesztett egyszerre. Geri meg is jegyezte, hogy egyelőre nem szeretne gyereket... Megértettem :)

Aztán Matyi töltött nálunk két hónapot. Ő is azt mondta, hogy határozottan visszavetettük a családalapítási terveit...

Majd tegnap Roli mondta, hogy nem akarják, hogy az legyen, ami nálunk, mert látják, hogy hogy leszívják az energiáinkat a gyerekek, szóval legalább 4-5 évet szeretnének a gyerekeik között.

És én meg is értem mindegyiket... Éppen csak szarul esik. Pontosabban TUDOM, hogy pl. Roliéknak NEM lenne ilyen "hiperaktív" egyik gyerekük sem. Látom a babájukon! Ég és föld a mieinkhez képest. SOHA nem volt nekünk olyan, hogy a gyerek fél órát-órát elnézegetett a kiságyában! SOHA nem volt olyan, hogy aludt, kivettem a babakocsiból, felhoztam, levetkőztettem, és aludt tovább! SOHA nem volt olyan, hogy a 2 hónaposunk éjjel 5-6-7 órát kibírt volna cici nélkül! (sőt, meggyőződésünk volt, hogy ez csak Városi Legenda... :D)
Szóval szerintem náluk nem lenne ez... És továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az 5+ év korkülönbség sok a gyerekek között. A szülőknek persze jó, hisz addigra a nagy már segítség. De nem hiszem, hogy mikor az 1 éves a romboló korszakát éli, azt a 6 éves (iskolás...) élvezi... És látva a saját példámat (meg Leviét), kb mikor a kicsi 18-20 éves lesz, csak akkor nőnek össze, addigra tűnik el valamelyest az az 5+ év, ami köztük van. Akkor sem teljesen, hisz nálunk pl most az van, hogy vagyunk mi Levivel, akik ugye házasok vagyunk, van két gyerekünk, a tesóink meg most fejezték be az iskolát... Annyi idősek, mint mi voltunk, mikor megismertük egymást... Egyébként nem mondom, hogy amíg nem nőnek fel, nem lesznek jó testvérek! Én is imádtam(om!) a tesómat! De a világon semmi közöset nem tudtunk csinálni...

Aztán meg azon is agyalgatok, hogy vajon az ismerőseim jó alvó-nyugodt babái azért olyanok, mert nem cicifüggők?? Az enyémek azért nem tudnak aludni, mert kell nekik a cici? És ha tápszert kaptak volna az első perctől fogva? Mi lett volna más?? Nagyobb lett volna a súlyuk, ezért lustábbak (vagy nyugisabbak??) lettek volna? Később kezdenek mászni, állni, futni? Na és??? De aludhattam volna... Mit veszítettünk volna? Számít az, hogy mikor kezdtek kúszni-mászni? Baromira nem... 2-3éves korukra úgyis beérik egymást. Miben tudtak jobban fejlődni az enyémek attól, hogy hamar letudták a mozgásfejlődést? A beszédben? Talán... Bár ezzel ellentmond az, amennyit őőőőő-zik Lilu mostanában... Bár Lilu megint más kérdéseket vet fel... Ugyanúgy "szárnyalt" volna tovább a fejlődése, ha nem születik kistesója, mint előtte?? 2 - 2,5 évesen még jóval a kortársai előtt járt, most meg jó, ha egy szinten van velük... :( Akkor mégiscsak igaza van Rolinak, és kevés a 2 év korkülönbség? Vagy Lilu visszahozza a "lemaradását" idővel? Amint megtanul rendesen németül? Mert ugye ez is hozzácsapódik a "lemaradásához" (ami egyébként egyáltalán NEM lemaradás, azért is teszem idézőjelbe... Nincs lemaradva a kortársaihoz képest, csak nincs meg az az előnye, ami megvolt...)

Na, de vissza az eredeti kérdésemhez... Mivel lett volna jobb, ha tápszert kapnak? Nem lógnak folyton rajtam, leléphettem volna bármikor, akár napokra is, bárki megetethette volna őket, éjjel is lepasszolhattam volna az etetést, és igen... ALUDTAM volna... És talán hamarabb átaludták volna az éjszakát... És nyugodtan ki lehetett volna mozdulni, "szeméremsértés" nélkül is (=nyilvános szoptatás). És talán nem lennék 47 kiló... :-S
És mi lett volna mindennek a hátránya? Nem kapnak annyi vitamint, meg ellenanyagot? Tőlem?? Hehe... :-S Ez Lilunál még lehet, hogy játszott is, ő nem beteges típus, de Dani, akit ugyanúgy szoptatok, tökkkkkéletesen ellentmond ennek. Kevesebb ölelést sem kaptak volna, meglehetősen ölelgetős típus vagyok... Jó, az biztos, hogy nem aludnánk együtt... De baj lenne? Szerintem nem... Biztos, hogy meg fog ez valaha is hálálódni, hogy ennyit bújtam velük? Lilu már most olyan néha, mint egy kiskamasz, dacos, felesel... Ez a "hála" a 2 évig tartó szoptatásnak?

Lehet a 3.-at 4.-et nem kéne szoptatnom? Lehet akkor nyugodtabb, kipihentebb lennék? És lehet, hogy ők meg nyugodt, lusta babák lennének? Vagy nekünk csak örökmozgók járnak? És semmi köze nincs a habitusuknak, és a nemalvásuknak, ahhoz, hogy mit esznek, és hogyan? Lehet, hogy mindez csupán genetika, és SEMMIVEL nem tudom befolyásolni? Ellenben, ha nem AKAROM majd őket szoptatni, akkor egész életemben lelkiismeret furdalásom lesz? (Végtére is a saját gyerekeim NEM kísérleti alanyok... :$) Minden betegségnél megfázásnál magamat fogom ostorozni, hogy TALÁN, ha nekik is megadom azt, amit a nagyoknak, akkor ők sem lennének betegesek? Ebben biztos vagyok... Tuti, hogy küzdenék a lelkiismeretemmel, és sosem bocsátanék meg magamnak...

De egyébként miért van az, hogy van akinek 1 hét, 1 hónap, 10 hónap után elfogy a teje?? NEKEM miért nem akar már elfogyni??? 3,5 ÉV alatt????

Megint kicsit vissza Rolihoz... :) Szerintem nem vészesek a gyerekeim... :) Nem nyugodtak, az biztos, és lesz velük gondunk éppen elég. De nekem így sokkal szimpatikusabbak, hogy JÁTSZANAK, mintha elülnének egy sarokban, és ott gubbasztanának... Nem rosszak ők -tényleg nem...-csak elevenek. Szeretnek élni, rohangálni, hangoskodni, felmászni... És igen, néha leszívják az energiánkat, de ha a legjobb barátok lesznek 1-5-10-15-20-40-70 év múlva, akkor már megérte... És szerintem azok lesznek! ;) Már most megvan köztük a szikra... ;) Csak még nem lobbant lángra... :D Levi szerint karácsonyra tök jó pajtások lesznek, de legkésőbb Dani 2. szülinapjáig. Így legyen! Az viszont biztos, hogy már most tudnak együtt játszani, ha akarnak... Már most kezdenek összenőni... Nem kellett megvárniuk ehhez azt, hogy a kisebbik befejezze a középiskolát... ;)

Jó csapongó lettem, de végre leírtam, kiírtam. Jobban vagyok... :)

5 megjegyzés:

  1. Huh,ez jó hosszú és kicsit összevissza (nekem),ezért a válasz is olyasmi lesz:)

    Talán azért erre reagálok elsőnek,mert ez a fő kérdés,nem? Semmi köze a szoptatásnak/tápszernek a babák,gyerekek viselkedéséhez szerintem.Lásd. mi cicizünk,sőt függő is,de azért jobb alvók a gyerekeim.Bnőméknél tápszer volt második babánál és katasztrófa volt az alvásuk,elsőnél cici és tök nyugodt alvó volt..Szóval mindegyik mellett van érv,ellenérv. Sztem a szülőkön is múlik,hogy alszik a gyerek,hogy viselkedik a gyerek! Ha ti pörögtök akkor,hogy lenne a gyerek nyugodt? Nem rossz értelembe írom a pörgést.Szóval ezért is nem rosszak Szépségeim,csak pörgősek:)
    Az alvás esetleg már más téma (ezen meg ne sértődj),de ha figyelsz arra,hogy ne legyen zaj,még kicsi sem (azt mondod mindig,hogy nem figyelsz rá,de mégis,mert tapasztaltam) akkor a gyerek mindenre felébred.Tudom megpróbáltad,hogy ne ébressze fel zaj,szokjon hozzá,de mégis figyelsz mindig rá,talán automatikusan.Kicsi Daninál meg is jegyezted,biztos azért alszik nálunk olyan jól,mert zaj van.Lehet ez a megoldás? Nem tudom,tippelek. Huh ez lett ám a kusza:S

    Roli hát ő még túl az elején van,azért mer ilyeneket mondani és ne is vedd a szívedre!Majd később biztos,hogy változni fog a véleménye!
    Tudod ez ugyanaz,mint amit írtam a blogodon is,hogy te is megjegyezted mikor Lillcám kicsi volt Nimród meg nagyobb és bement vízbe,most Lilluka mégis megcsinálta az ötszöri bemenetelt vagy nem jött ki?(vagy mi is volt az a téma)Vagy pl.most folyamatosan hisztizett Norci mikor itt voltatok,azt mondtátok álandóan vinyog,közbe azért volt elég oka is a hisztire,mert amúgy tök nyugi baba.(ezt Geriékhez írtam,nálatok is rossz passzban volt épp Danci így nem tudnak igazán véleményt alkotni róla,ugyanúgy ahogy ti is csak a hisztit láttátok Norkánál)Így ezek a vélemények nem igazán mérvadóak,addig amíg a másik át nem éli ugyanazt,rá nem jön arra,hogy hoppá nem csak náluk van ez mit tudom én,ááá ezt nem tudom rendesen megfogalmazni,de mivel ismersz biztos érted a lényeget!

    Szóval amíg kicsi a gyerek,addig Roli könnyen mondja,hogy na a mi gyerekünk ezt nem fogja,meg nem így fogjuk,dehogynem!Mindennek eljön az ideje:)

    Uh útközbe elfelejtem mit akarok írni:) Újra kell olvasnom:D Rövid az eszem:D

    Ja,már tudom mit akartam még :)

    A kor különbséget! Nálunk (igaz önhibánkon kívül) de bejött a nagy korkülönbség is és nem azért mert Nimike tud segíteni vagy ilyesmi.Érzelmileg írom ezt most.Nem tudom később,hogy lesz,de remélem marad minden így és frankó tesók lesznek.Az én véleményem,hogy vagy legyen kicsi vagy legyen jóval több a korkülönbség.Nekem pont ez a köztes 4-5 év,ami "ijesztő".

    Huh ezt a sarokba gubbasztóst kicsit magamra vettem most,de nem nagyon(csak mert egyszer ezt mondtad pont Norcira is) Nekem ez is tetszik,hogy eljátszik egyedül is,de ugyanúgy eljátszik velünk is!Szóval a pörgős gyerek is és a nyugodtabb gyerek is egyaránt jó gyerek:)Csak alkalmazkodik a szüleihez szerintem:)

    Betegség,szoptatás,tápszer: Hát erre nem tudom mi a helyes megoldás.Ismét csak magunkal tudok példát,mert Nimród anno 2 évig cicizett,semmi baja nem volt,nem volt beteg,sőt most se sűrűn látja orvos.47 kiló voltam akkor.Most Norka is ugyanúgy cicizik,de mindig meg van fázva,betegesebb,pedig most "kicsit":) több kiló vagyok.Szóval nem tudom melyik gyerekem mennyi vitamint kapott az én szervezetemből és nem tudom,hogy mikor lennének kevésbé betegesek.
    Sztem ezen ne agyalj mi lesz majd a következő gyerekeknél,majd eldől,hogy jó neked.Most szerintem kicsit eleged van a szoptatásból és ezért gondolod így,hogy nem fogod ciciztetni.

    Na mostmár azt hiszem mindenre reagáltam.Ha valami még eszembe jut írok úgyis!

    Millió puszi nektek!!!

    VálaszTörlés
  2. Eri!
    ne viccelj már! soha ne jusson eszedbe olyan, hogy nem szoptatod majd őket! legyél hálás azért, hogy így tudsz szoptatni! ez egy kincs. és semmi köze mindehhez. én is szoptattam mindkettőt, oké, csak 14 hónapig mindkettőnél és mégis 5-6 hetes koruktól kezdve fokozatosan átaludták az éjszakát, délután is jó nagyokat szeretnek aludni, remélem így is marad. nagyon remélem, hogy a harmadiknál is így lesz. tökre nem a szoptatástól függ, bár az tény, hogy én nagyon gyorsan másik szobába pateroltam őket (nagyjából akkortól aludták át az éjszakát is amúgy...), mert nem bírtam, hogy minden kis álom-nyaffanásra, szusszanásra fölkelek. de nem vagyunk egyformák.
    Az első gyerekem, akit ugye tök ugyanúgy szoptattam, vékonyabb volt, állati gyorsan kezdett mozogni. A második, mint tudod rengeteg gyötrődést okozott ezen a téren. És mégis beindult, beérte a bátyját, lehet, hogy beszélni is előbb fog. Tök EGYFORMÁN szoptattam őket. Nem ezen múlik. A kisebb a mai napig egy zabagép, mégsem kövér amúgy, nagyon megnyúlt, nincs 2 éves és 86os ruhákat hord. De amíg ételt lát, ő kér. :) Másképp hasznosít biztos.
    És a 2 év 1 hónapos korkülönbség csodálatos. Az első év szar volt, igen. A nagyobb visszafejlődik néha, igen. Azt hiszed, ha úgy nő föl egy gyerek, hogy több évig csak ő van, akkor nem lesz ilyen? Lehet, hogy másképp, de sokkal jobban is megviselheti, hogy már nincs egyedül, hogy már nem csak ő van...
    Nálunk a nagyobb ahhoz, hogy együtt játszanak, sokszor lemegy a kicsi ökörségeinek szintjére. És kacagnak, órákig. És boldogok, hogy vannak egymásnak. És igen, néha nehéz a nagynak, ha építeni szeretne, a kicsi meg lerombolja. Vagy ha elvesz dolgokat. És? Az oviban meg sokkal jobban viseli, hogy nem csak ő van a világon és nem mindig azt játszanak, amit ő akar és nem mindig övé a hinta.
    Azt biztosan tudom, hogy sokkal-sokkal egészségesebb személyiség lennék, ha megkaptam volna ezt az ajándékot az élettől. Egy olyan testvért, akivel EGYÜTT nőhetek fel.
    És tudom, hogy pl kamaszkorukban lehet olyan is, hogy épp utálják majd egymást. De sosem csinálnám másképp.
    Pontosan ezért vágtunk bele így, most a harmadikba is...
    Én is összevissza voltam, de megnyugtatásnak szántam! Remélem valamennyire sikerült!
    (a tesód még fiatal is amúgy, várhat is még bőven. :))
    De amúgy az is tény, hogy egy nagyobb korkülönbséggel születő tesó is sokkal-sokkal jobb, mintha nincs az embernek. :(
    Sok-sok puszi!

    VálaszTörlés
  3. Lányok, igazán nagyon köszönöm, hogy leírtátok mindezt!

    Teljesen megnyugtattatok... Főleg azzal, hogy igenis van szopis baba, aki átalussza az éjjeleket, és nem a szopi hibája, hanem ők egyszerűen ilyenek. :) Levivel tegnap megbeszéltük, hogy valószínűleg nekünk az összes gyerekünk ilyen pörgős lesz, ezt kapják tőlünk, genetika, ezt kell elfogadnunk. :)

    Dia: neked van tesód? Bár a soraidból úgy érzem, hogy nincs... :( Én emlékszem, mikor 4-5 éves voltam, akkor kezdtem könyörögni a szüleimnek egy tesóért... :) 6,5 voltam, mikor megkaptam. Imádtam... :) Aztán sajnos túl sokat lett rámbízva, és túl sok dologról kellett azért lemondanom, mert vigyáznom kellett rá... Ez nem tett jót a kapcsolatunknak :( Imádtam mindig, tűzbe mennék érte bármikor, megvédem még mindig, de le is cseszem, ha hülye :) De határozottan azóta vagyunk igazán jó testvérek, mióta elköltöztem otthonról... Én akkor voltam 19, ő meg 13...

    VálaszTörlés
  4. nincs, jól érzed. :( én is sokat könyörögtem anyukámnak, de mivel nem volt hova, mert csonka család voltunk, ezért nyilván hiába... és 12 évesen is örültem volna neki akár. csak nagyjából így érzem, ahogy írod is, hogy az inkább később lesz rendes testvéri kapcsolat, nem akkor, amikor kicsi a tesó. mert akkor inkább olyan "pótmamás". :D
    és tényleg a sajátjaimon látom, hogy ha sok mindenről le is kell mondani a kistestvér miatt, akkor is életre szóló ajándékot kaptak egymás személyében. és az első 10 hónap idegbaja után már én is az ajándékozottak között érzem magam. :DDD

    VálaszTörlés
  5. Most lattam csak ezt az oldalt is remelem nem baj ha bepofatlankodom! Amugy a 4-5 evet csak Roli döntötte el en korabban szeretnek, 2-3 ev, h ne legyen nagy a különbseg. Es Roli sem ugy gondolja, h veszesek, hiszen imadja mindkettöt, csak lehet meg ezt ö nem tudna elkepzelni, vagy nem erzi erettnek magyat ket ilyen kis mozgekony lurkohoz :)
    Amugy nekem is lelkiismeretfurdalasom van a szoptatas miatt :( nem tudom mennyit fogok "artani" ezzel Jojonak. De remelem az izgö mozgosaga (ha ebren van) kesöbb is megmarad. :) ugy az igazi egy gyerek! :)

    VálaszTörlés